UPPCS Prelims 2017 Important Questions on Geography

0
1788
UPPCS Prelims 2017 Important Questions on Geography

UPPCS Prelims 2017 Important Questions on Geography: Uttar Pradesh Public Service Commission, shall hold preliminary examination for the various posts of Combined State / Upper Subordinate Services  Examination 2017 in various centres of UP.

UPPSC has announced 251 vacancies for Combined Service posts all over the state for the year 2017. UPPSC Application process has begun and the last date to submit online application is 27 March, 2017

Most candidates have already started preparing for the preliminary examination and here is our take on UPPCS Prelims 2017 Important Questions on Geography. To facilitate your exam preparation for UPPSC Recruitment, here are some of the most essential questions from Geography section.

 

UPPCS Prelims 2017 Important Questions on Geography

Here’s a list of important questions from Geography which can be expected in the actual paper that can help aspirants to score more in the UPPCS 2017 Prelims:

UPPCS Geography Questions

Q1.  Which of the following is/are contributions of Himalayas?

  1. Climate divide

  2. Physical barrier

  3. Cultural Divide

Select the correct answer from the following codes

  1. Only 1
  2. Only 1 and 2
  3. Only 2 and 3
  4. 1,2 and 3

Answer: d

Explanation: Himalayas stand almost like a strong and long wall between the Indian subcontinent and the Central and East Asian countries. Himalayas are not only the physical barrier, they are also a climatic, drainage and cultural divide.

Geography of India

Geography of India by Majid Hussain

Majid Husain’s book “Geography of India” is a comprehensive book on the subject which is very popular amongst students preparing for various competitive examinations.
The book covers almost all the topics of Indian Geography.

Buy Now (Rs. 625 439)

Q2. Which of the following latitudes passes through India?

(a) Equator

(b) Arctic Circle

(c) Tropic of Capricorn

(d) Tropic of Cancer

Answer (d)

Q3. Consider the following statements

  1. Cold desert lies between Greater Himalayas and Karakoram Range.

  2. Kashmir valley lies between Greater Himalayas and Pirpanjal Range.

Select the correct answer from the following codes

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: c

Explanation:  The north-eastern part of the Kashmir Himalayas is a cold desert, which lies between the Greater Himalayas and the Karakoram ranges. Between the Great Himalayas and the Pir Panjal range, lies the world famous valley of Kashmir and the famous Dal Lake.

Q4. Which of the following is/are true about Kashmir Himalayas?

  1. Kashmir Himalayas is famous for Karewas.

  2. Kashmir Himalayas consists of Karakoram range, Ladakh range, Zaskar range and Pirpanjal range.

  3. Charar-e-Sharif, a famous place of pilgrimage is also located here.

Select the correct answer from the following codes

  1. Only 1
  2. Only 1 and 2
  3. Only 2 and 3
  4. 1,2 and 3

Answer: d

Explanation: Kashmir or Northwestern Himalayas comprise a series of ranges such as the Karakoram, Ladakh, Zaskar and Pir Panjal. Some famous places of pilgrimage such as Vaishno Devi, Amarnath Cave, Charar -e-Sharif, etc. are also located here. The Kashmir Himalayas are also famous for Karewa formations, which are useful for the cultivation of Zafran, a local variety of saffron.

Q5. In which one of the following Islands of India is an active volcano found?

(a) Car Nicobar Island

(b) Nancowry Island

(c) Barren Island

(d) Maya Bunder Island

Answer (c)

Q6. Which of the following pairs are correctly matched?

            PASS                    RANGE

  1. Zoji la –        Greater Himalayas

  2. Banihal la –        Pir Panjal

  3. Photu la –        Ladakh Range

Select the correct answer from the following codes

  1. Only 1
  2. Only 1 and 2
  3. Only 2 and 3
  4. 1,2 and 3

Answer: b

Explanation: Important passes of the region are Zoji La on the Great Himalayas, Banihal on the Pir Panjal, Photu La on the Zaskar and Khardung La on the Ladakh range.

UPPSC EB

Uttar Pradesh General Knowledge MCQs

This E book contains 2600 MCQs. This package has specially been designed to assist you gauge the level of your preparedness and take appropriate steps to identify & address the gap.

Buy Now

Q7. Which of the following fresh water lakes are located in Kashmir himalayas?

  1. Dal lake

2.Wular Lake

  1. Pangong Tso

Select the correct answer from the following codes

Only 1

Only 1 and 2

Only 2 and 3

1,2 and 3

Answer: b

Explanation: Some of the important fresh lakes such as Dal and Wular and salt water lakes such as Pangong tso and tso Moriri are also in this region.

Q8. Karewas are

  1. Longitudinal valleys useful for Zaffron cultivation

  2. Thick deposits of glacial clay useful for Zaffron cultivation

  3. Geosynclinal depression useful for Zaffron cultivation

  4. Fluvial landform useful for Zaffron cultivation

Answer: b

Explanation: Karewas are the thick deposits of glacial clay and other materials embedded with moraines.

Q9. Which of the following is/are feature of Himachal and Uttaranchal Himalayas?

  1. Dun formations

  2. Region is known for 5 famous Prayags.

  3. All three ranges of Himalayas are prominent in this section

Select the correct answer from the following codes

Only 1

Only 1 and 2

Only 2 and 3

1,2 and 3

Answer: d

Explanation: The two distinguishing features of this region from the point of view of physiography are the ‘Shiwalik’ and ‘Dun formations’. Region consists of longitudinal valleys known as ‘duns’. All the three ranges of Himalayas are prominent in this section also. These are the Great Himalayan range, the Lesser Himalayas (which is locally known as Dhaoladhar in Himachal Pradesh and Nagtibha in Uttaranchal) and the Shiwalik range from the North to the South.

  1. India is the seventh largest country in the world and it covers a total area of approximately:

(a) 2700000 sq. km

(b) 3000000 sq. km

(c) 3200000 sq. km

(d) 3600000 sq. km

Answer (c)

Q11. Consider the following statements

  1. Bugyals are nomadic groups of Greter Himalayas.

  2. Siachen Glacier is located in Ladakh range.

Select the correct answer from the following codes

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: d

Explanation:  In the Great Himalayan range, the valleys are mostly inhabited by the Bhotia’s. These are nomadic groups who migrate to ‘Bugyals’ (the summer glasslands in the higher reaches) during summer months and return to the valleys during winters. Siachen Glacier is located in Karakoram range.

Q12. Which of the following physical/ climatic factors favoured tea plantation in Darjeeling?

  1. Moderate slope

  2. Thick soli cover with high organic content

  3. Mild winters

Select the correct answer from the following codes

Only 1

Only 1 and 2

Only 2 and 3

1,2 and 3

Answer: d

Explanation: The British, taking advantage of the physical conditions of Darjeeling Himalayas such as moderate slope, thick soil cover with high organic content, well distributed rainfall throughout the year and mild winters, introduced tea plantations in this region.

Q13. Which of the following is/are true about Shiwaliks formation?

  1. It is formation of mountain.

  2. They are part of Himalayan arc still being uplifted due to ramming of Indian plate.

  3. They have considerable height and are great for growing crops like tea and coffee.

Select the correct answer from the following codes

  1. Only 1
  2. Only 1 and 2
  3. Only 2 and 3
  4. 1,2 and 3

Answer: b

Explanation: The Sivalik Hills is a mountain range of the outer Himalayas also known as Manak Parbat in ancient times. Shivalik literally means ‘tresses of Shiva’. This range is about 2,400 km (1,500 mi) long enclosing an area that starts almost from the Indus and ends close to the Brahmaputra, with a gap of about 90 kilometres (56 mi) between the Teesta and Raidak rivers in Assam. The width of the Sivalik Hills varies from 10 to 50 km (6.2 to 31.1 mi), their average elevation is 1,500 to 2,000 m (4,900 to 6,600 ft).

Q14. Among the following Union Territories of India, which one has the largest size?

(a) Pondicherry

(b) Lakshadweep

(c) Daman and Diu

(d) Chandigarh

Answer (a)

Q15. Which of the following factors indicate the regional variations in climate of India?

  1. Pattern of winds

  2. Rhythm of seasons

  3. Temperature

Select the correct answer from the following codes

a.Only 1

b.Only 1 and 2

c.Only 2 and 3

d.1,2 and 3

Answer: d

Explanation: The climate of India has many regional variations expressed in the pattern of winds, temperature and rainfall, rhythm of seasons and the degree of wetness or dryness. These regional diversities may be described as sub-types of monsoon climate.

Q16. Which one of the following longitudes determines the Indian standard time?

(a) 85.5 E

(b) 86.5E

(c) 84.5 E

(d) 82.5E

Answer (d)

Q17. High diurnal range of temperature is observed in which of the following regions?

  1. Thar Desert

  2. Tawang

  3. Andaman Islands

Select the correct answer from the following codes

  1. Only 1
  2. Only 1 and 2
  3. Only 2 and 3
  4. 1,2 and 3

Answer: 2

Explanation: In Kerala and in the Andaman Islands, the difference between day and night temperatures may be hardly seven or eight degree Celsius. But in the Thar Desert, if the day temperature is around 50°C, at night, it may drop down considerably upto 15°-20°C. Tawang (Arunachal Pradesh) does not have extreme diurnal temperature.

Q18. Which of the following pairs are correctly matched?

Tura – Khasi hills

Mawsynram – Garo hills

Drass – Jammu Kashmir

Select the correct answer from the following codes

a.Only 3

b.Only 1 and 2

c.Only 2 and 3

d.1,2 and 3

Answer: a

Explanation: While Cherrapunji and Mawsynram in the Khasi Hills of Meghalaya receive rainfall over 1,080 cm in a year. Tura situated in the Garo Hills of Meghalaya may receive an amount of rainfall in a single day which is equal to 10 years of rainfall at Jaisalmer, Drass (Jammu and Kashmir) experience very cold temperature in India.

Q19.Consider the following statements

North India completely lies in subtropical zone while southern part lies in tropical zone.

Area North of Tropic of cancer experiences small daily and annual range of temperature compared to tropic of cancer.

Select the correct answer from the following codes

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: d

Explanation:  The Tropic of Cancer passes through the central part of India in east-west direction. Thus, northern part of the India lies in sub-tropical and temperate zone and the part lying south of the Tropic of Cancer falls in the tropical zone. The tropical zone being nearer to the equator, experiences high temperatures throughout the year with small daily and annual range. Area north of the Tropic of Cancer being away from the equator, experiences extreme climate with high daily and annual range of temperature.

Q20. Which of the following is the correct chronological order of the formation of the following states in India?

  1. Sikkim

  2. Mizoram

  3. Goa

  4. Arunachal Pradesh

(a) 3, 1, 2, 4

(b) 1, 2, 3, 4

(c) 1, 2, 4, 3

(d) 1, 4, 2, 3

Answer(c)

Q21. Consider the following statements

  1. Himalayas shield India from cold winds originating from Antarctic Circle and also trap monsoon winds.

  2. Areas located on same latitude always have same temperature.

Select the correct answer from the following codes

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: d

Explanation: The lofty Himalayas in the north along with its extensions act as an effective climatic divide. The towering mountain chain provides an invincible shield to protect the subcontinent from the cold northern winds. These cold and chilly winds originate near the Arctic Circle and blow across central and eastern Asia. The Himalayas also trap the monsoon winds, forcing them to shed their moisture within the subcontinent.

Q22. Which of the following factors is/are influenced by relief of India?

  1. Amount of rainfall but not distribution of rainfall.

  2. Air pressure

  3. Speed of wind

Select the correct answer from the following codes

a.Only 1

b.Only 1 and 2

c.Only 2 and 3

d.1,2 and 3

Answer: c

Explanation: The physiography or relief of India also affects the temperature, air pressure, direction and speed of wind and the amount and distribution of rainfall. The windward sides of Western Ghats and Assam receive high rainfall during June-September whereas the southern plateau remains dry due to its leeward situation along the Western Ghats.

Q23. Which of the following factors cause difference in local climate of India?

  1. Jet Streams

  2. Western Disturbances

  3. Tropical depressions

Select the correct answer from the following codes

a.Only 1

b.Only 1 and 2

c.Only 2 and 3

d.1,2 and 3

Answer: d

Explanation: The differences in local climates of India, is influenced by following three factors: (i) Distribution of air pressure and winds on the surface of the earth. (ii) Upper air circulation caused by factors controlling global weather and the inflow of different air masses and jet streams. (iii) Inflow of western cyclones generally known as disturbances during the winter season and tropical depressions during the south-west monsoon period into India, creating weather conditions favourable to rainfall.

Q24. Which of the following has below mentioned features?

  1. It influences Central and west Asia along 9-13 km altitude.

  2. One part of it has important influence on winter weather.

  3. It blows roughly parallel to Tibetian highlands

Select the correct answer from the following codes

a.Western Disturbances

b.Jet Stream

c.Tropical Depression

d.Loo winds

Answer: b

Explanation: All of Western and Central Asia remains under the influence of westerly winds along the altitude of 9-13 km from west to east. These winds blow across the Asian continent at latitudes north of the Himalayas roughly parallel to the Tibetan highlands.  These are known as jet streams. Tibetan highlands act as a barrier in the path of these jet streams. As a result, jet streams get bifurcated One of its branches blows to the north of the Tibetan highlands, while the southern branch blows in an eastward direction, south of the Himalayas. It is believed that this southern branch of the jet stream exercises an important influence on the winter weather in India.

Q25. Consider the following statements

  1. Increase in night temperature indicates the arrival of western cyclonic disturbances.

  2. Tropical cyclones that originate in Indian Ocean are brought to Bay of Bengal by westerly Jet stream.

Select the correct answer from the following codes

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: a

Explanation:  The western cyclonic disturbances which enter the Indian subcontinent from the west and the northwest during the winter months originate over the Mediterranean Sea and are brought into India by the westerly jet stream. An increase in the prevailing night temperature generally indicates an advance in the arrival of western cyclonic disturbances. Tropical cyclones originate over the Bay of Bengal and the Indian Ocean.

Q26. Consider the following statements

  1. ITCZ is zone of divergence located at equator which moves Northwards during summer.

  2. ITCZ movement to the Indian Subcontinent in summer causes withdrawal of westerly jet stream.

Select the correct answer from the following codes

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: b

Explanation: The Inter Tropical Convergence Zone (ITCZ) is a low pressure zone located at the equator where trade winds converge, and so, it is a zone where air tends to ascend. In July, the ITCZ is located around 20°N-25°N latitudes (over the Gangetic plain), sometimes called the monsoon trough. Meteorologists have found an interrelationship between the northward shift of the equatorial trough (ITCZ) and the withdrawal of the westerly jet stream from over the North Indian Plain. It is generally believed that there is a cause and effect relationship between the two.

Geography of India

History of India by Bipin Chandra

The book is relatively concise when compared to books on the same topic by other authors. It captures the holistic view of not only struggle for independence but also the later Mughal period (post Aurangzeb), the decline of central authority, rise of regional satraps and the domination of tribes from Afghanistan.

Buy Now (Rs. 375 189)

Q27. Consider the following statements regarding minerals found in earth crust.

1.The basic source of all minerals is the hot magma in the interior of the earth.

2.Minerals are always found in earth crust in combination with 2 or more elements.

Choose correct statements from the following codes

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: a

Explanation: Sometimes single element minerals like sulphur, copper, silver, gold, graphite are found.

Q28. Which of the following is/are properties of quartz?

1.It consists of silica

2.Insoluble in water.

3.used in radio and radar

Choose correct statements from the following codes

  1. Only 1
  2. Only 1 and 2
  3. Only 2 and 3
  4. 1,2 and 3

Answer: d

Explanation: It is one of the most important components of sand and granite. It consists of silica. It is a hard mineral virtually insoluble in water. It is white or colourless and used in radio and radar. It is one of the most important components of granite.

Best Books on Indian Polity IAS Preparation

Indian Polity by M. Laxmikanth (TMH)

Master the subject of Indian Polity with the 5th Edition of ‘Indian Polity for Civil Services Examination’ by M. Laxmikanth. This extremely popular books by Tata McGraw Hill (TMH) is available at a 47% discount on our platform. Get your copy now!

Buy Now (Rs. 675 359)

Q29. Consider the following statements

1.Half of the earth’s crust is composed of feldspar.

2.Pyroxene forms 10 per cent of the earth’s crust. It is commonly found in meteorites.

3.Mica is used in electrical instruments

Choose correct statements from the following codes

  1. Only 1
  2. Only 1 and 3
  3. Only 2 and 3
  4. 1, 2 and 3

Answer: d

Explanation: Mica forms 4 per cent of the earth’s crust. It is commonly found in igneous and metamorphic rocks.

Q30. Which of the following is/are true about igneous rocks?

  1. Igneous rocks are classified based on texture.

  2. The few examples of igneous rocks are Granite, quartzite and basalt.

  3. Igneous rocks are formed by Intermediate conditions of cooling of molten magma.

Choose correct statements from the following codes

  1. Only 1
  2. Only 1 and 3
  3. Only 2 and 3
  4. 1, 2 and 3

Answer: b

Explanation: If molten material is cooled slowly at great depths, mineral grains may be very large. Sudden cooling (at the surface) results in small and smooth grains. Intermediate conditions of cooling would result in intermediate sizes of grains making up igneous rocks. Quartzite is metamorphic rock.

Q31. Consider the following statements regarding sedimentary rocks

  1. In many sedimentary rocks, the layers of deposits retain their characteristics even after lithification.

  2. Lithification is the process by which deposits through compaction turn into rocks.

Choose correct statements from the following codes

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: c

Explanation: In many sedimentary rocks, the layers of deposits retain their characteristics even after lithification. Hence, we see a number of layers of varying thickness in sedimentary rocks like sandstone, shale etc.

Q32.  With reference to metamorphism, which of the following is/are true?

  1. Metamorphism occurs when rocks are forced down to lower levels by tectonic processes

  2. When molten magma rising through the crust comes in contact with the crustal rocks

  3. When the underlying rocks are subjected to great amounts of pressure by overlying rocks.

Choose correct statements from the following codes

  1. Only 3
  2. Only 1 and 3
  3. Only 2 and 3
  4. 1, 2 and 3

Answer: d

Explanation: Metamorphism is a process by which already consolidated rocks undergo recrystallisation and reorganisation of materials within original rocks.

Q33. Consider the following statements and identify wrong statements

  1. Metamorphism also occurs without original minerals within rocks undergo chemical changes.

  2. Metamorphic rocks are not stratified.

  3. Dark and light shades can be seen in metamorphic rocks

  4. The crustal once formed may be carried down into the mantle (interior of the earth)

Answer: b

Explanation: Sometimes minerals or materials of different groups are arranged into alternating thin to thick layers appearing in light and dark shades. Such a structure in metamorphic rocks is called banding and rocks displaying banding are called banded rocks.

Q34. Consider the following statements

  1. Mica is commonly found in sedimentary and metamorphic rocks.

  2. Olivine often found in basaltic rocks is used in jewellery.

Select the correct answer from the following codes

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: b

Explanation:  Mica forms 4 per cent of the earth’s crust. It is commonly found in igneous and metamorphic rocks. Olivine is used in jewellery. It is usually a greenish crystal, often found in basaltic rocks.

Q35. Which of the following is/are organically formed sedimentary rocks?

  1. chalk

  2. limestone

  3. shale

Select the correct answer from the following codes

a.Only 1

b.Only 1 and 2

c.Only 2 and 3

d. 1,2 and 3

Answer: b

Explanation: sedimentary rocks are classified into three major groups: mechanically formed — sandstone, conglomerate, limestone, shale, loess; organically formed— geyserites, chalk, limestone, and coal; chemically formed — chert, limestone, halite, potash.

Q36.    Consider the properties of sedimentary rocks

  1. It is formed from sediment accumulated over long periods.

  2. It is stratified

  3. It is non crystalline and often contain fossils.

Select the correct answer from following codes

  1. Only 1 and 2
  2. Only 1and 3
  3. Only 1
  4. 1,2 and 3

Answer: d

Explanation : Sedimentary rocks are formed from sediment accumulated over long periods, usually under water.

Q37. Which of the following pairs are correctly matched

      Rocks                     metamorphosed

  1. Clay –      slate

  2. Sandstone –     schist

  3. Limestone –     marble

Select the correct answer using following codes

  1. Only 3
  2. Only 1 and 3
  3. Only 2 and 3
  4. 1,2 and 3

Answer: b

Explanation: All rocks may become metamorphosed rocks under great heat and pressure. Clay- slate, limestone- marble, sandstone- quartzite, granite- gneiss, shale- schist, coal- graphite.

Q.38. Which of the following forces shape the face of earth?

  1. Sun

  2. Running water

  3. Frost

Select the correct answer using following codes

  1. Only 2
  2. Only 1 and 2
  3. Only 1 and 3
  4. 1,2 and 3

Answer: d

Explanation: The face of the earth is constantly reshaped by agents of denudation- running water, rain, frost, sun, wind, glaciers and waves.

Q39. Fold mountains are formed by which of the following?

  1. Flow movements in mantle

  2. Expansion or contraction of some part of earth

  3. Increased load of overlying rocks

Select the correct answer using following codes

  1. Only 2
  2. Only 1 and 2
  3. Only 2 and 3
  4. 1,2 and 3

Answer: d

Explanation: Fold Mountains are caused by large scale earth movements, when stresses are set up in earth crust. Stresses may be due to increased load of overlying rocks, flow movements in mantle, magmatic intrusions into the crust, expansion or contraction of some part of earth.

Q40. Which of the following statements are true about Fold Mountains?

  1. They are not closely associated with volcanic activity.

  2. They contain rich minerals such as tin, copper, gold.

Select the correct answer using following codes

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: b

Explanation : They are closely associated with volcanic activity. They contain many active volcanoes especially in the circum pacific fold mountain system. They also contain rich mineral resources such as tin, copper, gold and petroleum.

Q41. Which one of the following is not agent of erosion?

  1. Rain and Running water

  2. ice

  3. winds

  4. none

Answer: d

Explanation : Running water, ice, rain, and winds are agents of erosion and weathering.

Q.42. Consider the following statements

  1. Rocks formed by either volcanic activity or plutonic activity are called igneous rocks.

  2. Sedimentary accumulations on a larger scale are of various types like laccoliths, lopoliths, phacoliths and batholiths.

Select the correct answer from the following codes

Only 1

Only 2

Both 1 and 2

Neither 1 nor 2

Answer: a

Explanation : Igneous intrusions on larger scale are the various types laccoliths, lopoliths, phacoliths and batholihs. Laccolith- dome shaped igneous mound, lopolith- saucer shaped igneous intrusion, phacolith- lens shaped igneous rocks, batholiths- huge mass of igneous rocks usually granite.

Q.43. Consider the following statements regarding lavas of volcanoes

  1. Basic lavas are dark coloured and poor in silica.

  2. Acid lavas are light coloured and have high percentage of silica.

Select the correct answer from the following codes

  1. Only1
  2. Only 2
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: c

Explanation: Basic lavas are hottest lavas, highly fluid and affect extensive areas, dark coloured like basalt, rich in iron and magnesium but poor in silica. Acid lavas are highly viscous, light coloured and low density, have high percentage silica, flow slowly, result in loud explosions.

Q.44. Consider the statements regarding distribution of volcanoes.

  1. Locations of volcanoes are closely related to regions that have been intensely folded or faulted.

  2. They occur along coastal mountain ranges, midst of oceans

  3. They also occur in interiors of continent.

Select the correct answer from following codes

  1. Only 1
  2. 1 and 2 only
  3. Only 2
  4. 1,2 and 3

Answer.d

Explanation: Volcanoes occur in intensely folded or faulted region. They occur along coastal mountain ranges as off-shore islands and in midst of oceans, but there are few in interiors of continents. Greatest concentration occurs in circum-pacific region, popularly termed ‘pacific ring of fire’ which includes worlds 2/3rd volcanoes.

Q.45. Consider the following statements

  1. Volcanoes occur in intensely folded and faulted region.

  2. The Himalayas have, surprisingly, no active volcanoes at all.

Select the wrong statements

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: c

Explanation: Even though Himalayas is young fold mountain. It is has no active volcano at all.

Q.46. Which State has the largest coastline in India?

(a) Gujarat

(b) Tamil Nadu

(c) Karnataka

(d) Andhra Pradesh

Answer (a)

Q.47. The States which have common borders with China are:

  1. Jammu and Kashmir
  2. Sikkim
  3. Arunachal Pradesh
  4. Himachal Pradesh

(a) 1, 3 and 4

(b) 1, 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer (d)

Q.48. Consider the following statements

  1. The continental shelves of Lakshadweep are originated due to coral reefs.

  2. The continental shelves of western coast are due to faulting and submergence.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer (c)

Q.49. Which state amongst the following has the highest percentage of the Scheduled Caste population

of State’s population?

(a) Jharkhand

(b) Madhya Pradesh

(c) Punjab

(d) Uttar Pradesh

Answer (a)

Q.50. What is the correct order of occurrence of the following places as one move from east to west?

(1) Murshidabad

(2) Gorakhpur

(3) Bhopal

(4) Bhavnagar

(a) 2-4-3-1

(b) 1-3-4-2

(c) 1-2-3-4

(d) 4-3-2-1

Answer (c)

Here we conclude our article on UPPCS Prelims 2017 Important Questions on Geography.

Stay connected for more information regarding UPPSC Recruitment 2017. To excel in State Examinations, download the Best State Exam Preparation App for free.

Leave a Reply