How to Solve Cloze Test Questions in LIC AAO 2016

19
18688
How-to-Solve-Cloze-Test-Questions-LIC-AAO

A Cloze Test Passage is basically a reading comprehension where a certain set of words are missing. A cloze test passage has a defined structure, logical pattern and chronological order which helps in maintaining a unified tone throughout. In order to solve cloze test passage questions, proficiency in English Language is a must. An exam candidate must possess both vocabulary as well as impeccable grammatical skills to solve these questions with ease. Exams like LIC AAO, IBPS PO and SBI Exams lay an extreme amount of emphasis on Cloze Test Questions. There are a few cloze test tips and and tricks on how to prepare for cloze test passage questions.

Before we go any deeper, allow us to ask you a very basic question.  Are you familiar with Cloze Test Questions? No? Here is an example

My mother waved me goodbye and the bus _____(1). The man sitting _____(2) to me was a doctor ______(3) to Kannur, _____(4) participate in a conference.

  1. (a) going (b) started (c) arrived (d) stopped (e) travelling
  2. (a) next (b) besides (c) near (d) side (e) neighbour
  3. (a) coming (b) arriving (c) going (d) visiting (e) flying
  4. (a) to (b) for (c) so (d) and (e) then

I hope all candidates, both new and veteran, preparing for banking, insurance and other exams understand what cloze test is.

In a cloze test passage, you have to enter the suitable word for the corresponding blank in each sentence. It can be a noun, adjective, pronoun, gerund or anything else. In any competitive exam, there are usually 4-5 options provided with each blank and you have to select the most suitable one.

Here is the solution

My mother waved me goodbye and the bus started(1). The man sitting next(2) to me was a doctor going(3) to Kannur, to(4) participate in a conference.

The primary thing that you have to keep mind while solving cloze test passage questions is maintaining the overall integrity and tone of the passage. Now we move to the crucial part, which is, how to solve cloze test questions.

 

7 Killer Tips to Solve Cloze Test Questions in Competitive Exams 

Both Bank and Insurance Exams give a lot of importance to Cloze Test. The English Section, in most of these recruitment exams, allocates atleast 30% of the entire section weightage to cloze test questions. Hence, it is necessary for each and every candidate to have a clear idea on how to solve cloze test passage questions. Here are a few helpful cloze test tips and tricks which will help you score better in exams like LIC AAO, IBPS PO, SBI exams etc.

How-to-Solve-Cloze-Test-Tips-Tricks

 

Step 1: Read the Passage Carefully

Remember, it is called Cloze Test Passage. Each Reading Comprehension or Passage has its own consistency and objective. Hence, your first cloze test solving strategy should always be to read the entire passage carefully, atleast once. Read each sentence carefully, do not rush and try to build a general idea about the cloze test passage. Once you have a basic idea, you will be able to identify the best option suitable for each fill in the blank with ease.

 

Step 2: Identify Tone and Sentence Pattern

Being a Cloze Test Passage, it is basically comprised of sentences, logically connected together with a combination of articles, nouns, pronouns, adjectives etc. Following the strategy of treating each option as a separate independent sentence might result in a fatal mistake. So, read the cloze test passage properly and try to identify both tone and sentence pattern that is prevalent in the comprehension.

Let us take an example:

Operation Flood was _____ with the primary objective of _____ rural milk producers with urban milk consumers.

From the cloze test example mentioned above, we can clearly understand a connection between rural milk producers and urban milk consumers. Here, launched and linking would be a great fit.

The tone of the passage is essential towards solving cloze test questions. Some of the most common tones are critical, narrative, descriptive, humorous. Once you are able to zero-in on a particular tone, you can easily solve the cloze test questions.

 

Step 3: Select the Word Type

Adding points to our previous step, once you understand the tone of the cloze test passage, you need to look for the right word type. By word type, we mean a noun, article, pronoun, verb, preposition or conjunction. The best fit option will be the one which maintains sentence consistency and tone.

Let us try and understand this better with an example

Essentially I am interested in _____ (1) world, in this _____ (2), not in some other _____ (3) or a future life

  1. (a) this (b) that (c) real (d) imaginary (e) our
  2. (a) life (b) reality (c) existence (d) truth (e) faith
  3. (a) reality (b) world (c) life (d) plan (e) universe

**The correct answers will be (a), (a) and (b) respectively.   

Essentially I am interested in this(1) world, in this life(2), not in some other world(3) or a future life.

Note: If there are a set of common or related words in a particular cloze test question, select the most commonly used.

 

Step 4: Eliminate the Obvious Options

Every now and then, the usual inspection method works in Cloze Test Passage. But it should be always implemented only after Step 1-2-3. Just check out the options listed under the cloze test question and remove the ones which are most definitely wrong or out of context. Most of the times, there is atleast one such option in every question.

Understand this better with an example

There are quite a few people in the world who are fat and are _____.

  • (a) underweight
  • (b) overweight
  • (c) physically fit
  • (d) thin
  • (e) emaciated

You can remove (a) and (d) as they are clearly the wrong options

 

Step 5: Read after Filling Options [Crucial]

Did you follow all the steps in the right manner? If yes, read the entire passage and check if it sounds logically and grammatically correct with the options you’ve selected. It so happens that sometimes a set of options can be quite nearby. A final thorough read will help you ace the cloze test passage entirely.

My mother waved me goodbye and the bus started(1). The man sitting next(2) to me was a doctor going(3) to Kannur, to(4) participate in a conference.  

The above mentioned cloze test sounds logically and grammatically correct. Hence, this is one after-attempting analysis you should never miss.

We hope you will follow these cloze test tips, tricks and solving techniques in the upcoming LIC AAO 2016 Exam. These cloze test tricks are also applicable in every other competitive exam.

 

How to Prepare for Cloze Test Questions

To strengthen your command over cloze test questions, follow these 3 preparation tips.

1. Eclectic Reading: Confused with the titular word already? ‘Eclectic’ means reading about multiple areas of study, like science, geography, history, technology etc. Do not limit yourself to a particular type of subject. Read blogs, newspapers, journals and whatever you can get your hands on. This will not only help improve your reading speed but also your understanding of various tones and related words used in them.

2. Build Your Vocabulary – In terms of the general preparation you can do, read, read and read as much as you can. The more you read, the better sense you will have of what word goes where. It will also help build up your vocabulary. Both these things will go a long way in helping you ace the Cloze Test.

3. Practice, Practice and Practice: No shortcuts here, buddy! One can only expect to grow significantly after a regular habit of solving cloze test questions. Make it a habit to solve atleast 3-4 cloze passages each day. Make sure you analyze your performance in terms of speed and accuracy after each test. After a while, you can see promising results for sure.

Now try and solve this cloze test passage and see how many marks you score out of 10. Answers provided below. Let us know your score in the comments below. 

The joint family gave way to the ____(1) family. Despite the ___(2) that it offers, children feel ___(3), lonely and frustrated leading to psychiatrist problems, pressures and ___(4). A cross-section of children were interviewed, and they matter-of-factly ___(5) problems, at the same time ___(6) showing the way to ___(7) solutions. Tell your children about your work. Young as they are, they ___(8) where you have been all day. Explain to them “Mummy has a teaching job.” She teaches little children to read and write or Daddy works in a factory. The factory makes scooters. At least now the child ___(9) a mental picture of how you spend the day. There develops a certain ___(10) in that knowledge.

  1. (a) lonely (b) individual (c) nuclear (d) self-centred (e) separate
  2. (a) seclusion (b) privacy (c) isolation (d) separation (e) loneliness
  3. (a) neglected (b) avoided (c) disregarded (d) segregated (e) isolated
  4. (a) burdens (b) complexities (c) complications (d) controversies (e) disadvantages
  5. (a) marked (b) declared (c) pin-pointed (d) designated (e) stressed
  6. (a) inadvertently (b) unknowingly (c) obviously (d) pains takingly (e) clearly
  7. (a) reasonable (b) plausible (c) remarkable (d) referred (e) preferred
  8. (a) wonder (b) amaze (c) feel (d) estimate (e) calculate
  9. (a) constructs (b) inculcates (c) develops (d) establishes (e) makes
  10. (a) security (b) assurance (c) solace (d) restfulness (e) confidence

 

Answers

1. (c)
2. (b)
3. (a)
4. (b)
5. (c)
6. (a)
7. (b)
8. (a)
9. (c)
10. (a)

19 COMMENTS

    • In a competitive exam, each mark matters. Unless you are 100% sure, never play the guessing game. If you are confused between 2 options, select the one which is used more frequently.

  1. Hello sir . would you mind helping solve reading comprehension passage..I am weak in this section .next Monday I have my exam of cgl pre

  2. Why there is always a word for each black i mean everyone has it own state of thinking so if some one will use another word instead of what u mention will it be wrong?

    • Hello Sunny,
      You will find a single option correct here. The others options are designed in such a way that either they are grammatically wrong or will change its meaning, if inserted. Hence, try to choose the best possible answer. Practice more & All the Best for your upcoming exams !!

Leave a Reply