50 Most Expected GK Questions for IBPS PO Mains Exam 2017

0
2595
50 Most Expected GK Questions for IBPS PO Mains Exam 2017

50 Most Expected GK Questions 2017: The Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) will now conduct the final paper for IBPS PO Recruitment, i.e. IBPS PO Mains 2017 in a few days. IBPS will definitely be muddling up the questions to see if a candidate is mentally prepared for the exam.

The problem is that no matter how good & knowledgeable we think we are or how good we feel we have written the paper there is always a certain level of uncertainty. This is especially true for General Awareness section. To cater this, OnlineTyari has handpicked some of the most expected questions for IBPS PO Mains subject.

 

IBPS PO Mains 2017: 50 Most Expected Banking/ General Awareness Questions

Over here, we are listing some important questions for IBPS PO Mains General Awareness section. Candidates are advised to go through these questions to prepare efficiently for the upcoming IBPS PO Mains examination 2017.

Q1. Which is a full service credit rating agency exclusively set up for micro, small and medium enterprises?

Answer: SMERA 

Q2. Which bank has tied up with PFG Forex for remittance facility for the benefit of Indian expatriates from Australia recently?

Answer – South Indian Bank

Q3. There are only four eligible categories of PSLCs i.e. PSLC General, PSLC Small and Marginal Farmer, PSLC Agriculture & PSLC Micro Enterprises. PSLC stands for-?

Answer – Priority Sector Lending Certificates

Q4- Which countries have recently opened two immigration check posts along their borders with India?

Answer- Myanmar and Bangladesh

Q5- Which country has recently celebrated the 68th National Day on 01st October?

Answer- China

Q6- The 2017 Nobel Prize in Physiology or Medicine was conferred jointly to the American trio of Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash and Michael W. Young for their discoveries of ______________.

Answer- Molecular mechanism

Q7. Indus OS has partnered with __________ to launch OS-integrated UPI payment platform in India.

Answer:  YES Bank

Q8- Indian Air Force (IAF) had recently celebrated its anniversary on 8th October. It was the ____________ anniversary of IAF.

Answer- 85th

Q9- The State Bank of India (SBI) has launched a new initiative, called ____________ to provide a short-term working capital demand loan to its MSME clients.

Answer- SME assist

Q10- Union Minister for Finance Arun Jaitley participated in the G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) Meeting in ______________.

Answer- Washington D.C

Q11- The 17th edition of FIFA U-17 World Cup took place for the first time in India. The official ball for Under-17 football World Cup is called _____________.

Answer- Krasava

Q12- Name the ATP Tennis Player who has recently won his eighth Basel title, after defeating Juan Martin del Potro.

Answer- Roger Federer

Q13- Name the Prime Minister of Russia.

Answer- Dmitry Medvedev

Q14- Who has won the 2017 Man Booker Prize?

Answer- George Saunders

Q15- The 2017 International Day for the Eradication of Poverty (IDEP) is observed on which date?

Answer- October 17

Q16- Who has become India’s first-ever woman wrestler to sign for World Wrestling Entertainment (WWE)?

Answer- Kavita Devi

Q17- Which country has become the first country to leave International Criminal Court (ICC)?

Answer- Burundi (Capital: Bujumbura, Currency: Franc)

Q18- Which state to host the 36th edition of National Games of India in 2018?

Answer- Goa

Q19- Who will be head of the newly constituted task force of RBI on Public Credit Registry (PCR)?

Answer- M Deosthalee

Q20- Irruppam Veedu Sasidaran, who passed away recently, was the legendary personality of which field?

Answer- Film Industry

Q21- Which Indian state has topped in digital initiatives, as per the recent report by Coeus Age Consulting?

Answer- Madhya Pradesh

Q22- The Topchanchi Wildlife Sanctuary (TWS) is located in which state?

Answer- Jharkhand

Q23. Which is an independent banking industry watchdog that protects consumers of banking services in the country?

Answer: BCSBI (Banking Codes and Standards Board of India)

Q24- Which bank account for one-third of the total number of Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) accounts in the country?

Answer- State Bank of India

Q25- On which principle the newly launched ‘Grahak Sadak Koyla Vitaran App’ of Coal India will allow users to monitor the dispatches of coal?

Answer- First In First Out

Q26- With which financial institution, India has signed Loan Agreement to boost agribusiness in Assam?

Answer- World Bank

Q27- What is the India’s GDP forecast for FY18 by IMF in its latest World Economic Outlook (WEO) report?

Answer- 6.7%

Q28- Which state govt. has planned to construct 43 highlands at Kaziranga national park?

Answer- Assam

Q29- Who has been sworn-in as the new Governor of Meghalaya?

Answer- Ganga Prasad

Q30- Who has been appointed as the new Prime Minister of Peru?

Answer- Mercedes Araoz (Currency: Sol, Capital: Lima)

Q31- The biennial joint maritime fleet exercise “SLINEX 2017” will be conducted between India and which country?

Answer- Sri Lanka

Q32- Which Indian personality has been conferred the PLuS Alliance Prize for Global Leadership?

Answer- N R Narayana Murthy

Q33- Q14. As per a report, in the next decade, India will overtake Japan to become the third-largest economy. The report has been published by ……….?

Answer:  Bank of America-Merrill Lynch

Q34- Who has been appointed as high-performance specialist coach for Indian Senior Women Hockey Team (ISWHT)?

Answer- Harender Singh

Q35- Prime Minister Narendra Modi has recently laid the foundation stone of a four-lane cable-stayed bridge between Okha and Beyt Dwarka. The bridge is situated in …….?

Answer- Gujarat

Q36- Which city has topped the 2017 Global Financial Centres Index (GFCI)?

Answer- London

Q37- India’s first Centre for Animal Law has opened in which city?

Answer- Hyderabad

Q38- Which sportsperson has authored the book “Unstoppable: My Life So Far”?

Answer- Maria Sharapova

Q39- Abdul Majid, the famous actor, Director, and writer passed away. He hailed from which state?

Answer- Assam

Q40- What is India’s rank in the 2017 Global Competitiveness Rankings (GCR)?

Answer- 40th

Q41- Which state is hosting the first-ever India-US Ocean Dialogue?

Answer- Goa

Q42- Which country will be the ‘Country of Honour’ at the 36th edition of the Sharjah International Book Fair (SIBF) 2017?

Answer- United Kingdom

Q43- What is India’s rank in the 2017 World Economic Forum’s (WEF) Global Gender Gap index?

Answer- 108th

Q44- The bi-annual multilateral exercise ‘Blue Flag-17’ has started in which country?

Answer- Israel

Q45- The 1st Heli Expo India and International Civil Helicopter Conclave-2017 has started in which city?

Answer- New Delhi

Q46- Which Indian temple has won the UNESCO Asia Pacific Award of Merit 2017?

Answer- Sri Ranganathaswamy Temple, Tamil Nadu

Q47- Which country to host the Organic World Congress (OWC) – 2017?

Answer- India

Q48- The Nokrek National Park (NNS) is located in which state of India?

Answer- Meghalaya

Q49- Which Indian city has been included in the UNESCO Creative Cities Network for its rich musical tradition?

Answer- Chennai

Q50- Which country is hosting the 2017 Asia-Pacific Economic Co-operation (APEC) summit?

Answer- Vietnam

So, here we are summing our article on 50 most expected Banking/ General Awareness questions. We hope these questions will not only update your knowledge but also increase your IBPS PO Mains score.

Have you tried OnlineTyari’s IBPS PO Mains FREE Package??

IBPS PO Mains 2017 – Free Package

This mock test contains 155 questions. Onlinetyari has launched IBPS PO Mains Free Package for aspirants who are preparing for IBPS PO Mains Exam 2017. This test series is designed by Experts in accordance with Exact IBPS PO Mains Exam Pattern maintaining the Level of Difficulty. Package Inclusions:

  • 1 full length Test
  • 4 sectional tests

Attempting this mock test will enhance your chances to get success in real Exam.

Attempt for FREE 

Stay connected for more information regarding IBPS PO Recruitment 2017. To excel in Bank Examinations, download the Best IBPS PO Exam Preparation App for free.

Best Government Exam Preparation App OnlineTyari

Leave a Reply