Bihar Prelims Questions Asked (Solved), BPSC Expected Cut Off (60th-62nd)

4
2548
Bihar Prelims Questions Asked (Solved), BPSC Expected Cut Off (60th-62nd)

Bihar Prelims Questions Asked (With Answers): Yesterday, The Bihar Public Service Commission (BPSC), conducted 60th, 61st and 62nd Combined Joint Preliminary examination  successfully.

The exam was conducted to recruit candidates for 642 Posts in various departments of the Bihar Government under BPSC (60th-62nd) Recruitment. On candidates’ demand we are going to upload Bihar Prelims Questions with solutions which will help candidates to recheck the answers they marked. Also in the ending part, you will find BPSC Expected Cut Off for the said paper formulated on various factors.

 

Bihar Prelims Questions Asked (With Solutions)

The preliminary examination of BPSC comprised of objective type questions. BPSC (60-62) Prelims will be qualifying in nature. For the first time, the applicants were given 5 multiple choices rather than 4 for each question.

  • There were a total of 150 questions, each carrying 1 mark i.e. total marks assigned for the preliminary examination were 150.
  • The duration of the examination was two hours i.e. 120 minutes.

Before we talk about the Bihar Prelims questions, let us provide you with some of our recommended mock test which can help you to prepare for your BPSC Mains exam.

Bihar Mains GK

BPSC Mains General Studies  by Upkar Prakashan

Crack the competitive Bihar Mains exam by practicing this E-Book. This E Book comes with all the important pointers needed to clear BPSC Mains Examination.

Click here to try a few questions
Bihar Mains

BPSC Mains General Studies  by Upkar Prakashan

Crack the competitive Bihar Mains exam by practicing this E-Book. This E Book comes with all the important pointers needed to clear BPSC Mains Examination.

Click here to try a few questions

Moving forward, we are now going to upload the solved Bihar Prelims questions. Go through Solved BPSC (60-62) questions and compare your answers:

1) Who was the leader of revolutionaries in Bihar during the Revolt of 1857?

a) Namdar Khan

b) BabuKunwar Singh

c) Birsa Munda

d) Shankar Shah

e) None of the above/More than one of the above

Ans. BabuKunwar Singh

2) Birsa was captured, while asleep, on :

a) 1 February, 1900

b) 2 February, 1900

c) 3 February, 1900

d) 4 February , 1900

e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

3) “The Muslims , if contented and satisfied, would become the greatest bulwark of British power in India”. Who wrote it ?

a) Herbert Risley

b) Lord Lytton

c) W.W.Hunter

d) H.N.Brailsford

e) None of the above/More than one of the above

Ans: W.W.Hunter

4) “In my belief , Congress is to tottering to its fall and one of my great ambitions while in India is to assist it to a peaceful demise.” Who wrote it?

a) Lord Lytton

b) Lord Dufferin

c) Lord Curzon

d) Lord Minto

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Lord Curzon

5) Who drew Mahatma Ganghi’s attention towards the exploitation of the peasants by the European Indigo planters?

a) Baba Ram Chandra

b) Raja Kumar Shukla

c) Swami SahajanandaSaraswati

d) Sri Krishna Sinha

e) None of the above/More than one of the above

Ans.Raja Kumar Shukla

 

6) Who was elected the first President of All India Kisan Sabha at Lucknow in 1936?

a) N.G.Ranbga

b) E.M.S.Namboodri pad

c) Swami SahajanandSaraswati

d) Acharya Narendra Dev

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Swami SahajanandSaraswati

 

7) Sir Michael O’Dwyer was shot dead on 13 March, 1940 in London by :

a) Madal Lal Dhingra

b) M.P.T.Acharya

c) V.D.Savarkar

d) Udham Singh

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Udham Singh

 

8) Who was the Prime Minister of England when the Montague-Chelmsford Act was passed in 1919?

a) Lloyd George

b) George Hamilton

c) Sir Samuel Hoare

d) Lord Salisbury

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Lloyd George

9) Who left Patna College with just 20 days remaining for his examination during the Non-Cooperation Movement?

a) Rajendra Prasad

b) Braj Kishore

c) Jai Prakash Naryana

d) Sri Krishna Sinha

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Jai Prakash Naryana

 

10) Who became champion of socialism and wanted to overthrow of British rule, Princely states, Landlordism and Capitalism in 1933?

a) Rajendra Prasad

b) Jawaharlal Nehru

c) Bhulabhai Desai

d) Sardar Patel

e) None of the above/More than one of the above

Ans. Jawaharlal Nehru

11) Who joined Subhas Chandra Bose to found All India Forward Bloc and actively associated with the INA movement?

a) Jai Prakash Narayan

b) Baikunth Shukla

c) SheelBhadraYajee

d) Ram Narain Prasad

e) None of the above/More than one of the above

Ans: SheelBhadraYajee

 

12) Who is regarded as “The Mother of Indian Revolution”?

a) Mrs.Annie Besant

b) SnehlataWadekar

c) Sarojini Naidu

d) Madam BhikhajiRustamCama

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Madam BhikhajiRustamCama

 

13) Which journal was not associated with the revolutionary activities?

a) Sandhya

b) Yugantar

c) Ghadr

d) Young India

e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

 

14) First Indian elected to the British House of Commons was DadabhaiNaoroji who contested on the ticket of ;

a) Liberal Party

b) Labour Party

c) Conservative Party

d) Communist Party

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Liberal Party

 

15) Swaraj Party was formed following the failure of:

a) Non-Cooperation Movement

b) Civil Disobedience Movement

c) Rowlatt Bill Satyagraha

d) Champaran Satyagraha

e) None of the above/More than one of the above

Ans. Non-Cooperation Movement

 

16) The Chittagong Armoury Raid had been planned by

a) Surya Sen

b) Chandan Dutta

c) Vidhan Ghosh

d)Jatin Das

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Surya Sen

 

17) The Cabinet Mission came to India in :

a) February 1942

b) March 1942

c) April 1942

d) May 1942

e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

 

18) A pleader of Bihar who left his lucrative practice during Non-Cooperation Movement was :

a) Jai Prakash Narayan

b) Rajendra Prasad

c) SahajanandSaraswati

d) Raj Kumar Shukla

e) None of the above/More than one of the above

Ans. Rajendra Prasad

 

19) The precursor of Indian National Congress was :

a) British Indian Association

b) Indian Association

c) Indian National Union

d) Indian League

e) None of the above/More than one of the above

 

Ans. Indian Association

 

20) Who organised the “KhudaiKhidmatgar” in 1929?

a) Abdul Gaffar Khan

b) Ali Brothers

c) Ansari Brothers

d) MaulanaAbulKalam Azad

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Abdul Gaffar Khan

 

21) A, B, C, Invested 20 lac rupees in a business in the ratio 7 : 2 : 1. The total profit is 18%. A has to pay 30% tax and B hast to pay 20% tax. What percent of net profit of A is more than the net profit of B?

a) 118.8%

b) 180.0%

c) 306.25%

d) 304.5%

e) None of the above/More than one of the above

Ans: 306.25%

 

22) If SURGICAL –STRIKE is coded as 13979313-129925, then METRO-TRAIN is coded as

a) 15295-29195

b) 45296-29195

c) 45295-29194

d) 15296-29195

e) None of the above/More than one of the above

Ans. 45296-29195

23) x is a consecutive whole number and the first four values of expression  400;”> + 3y -3 are 7, 20, 45, 88, then the fifth value is

a) 137

b) 155

c) 158

d) 143

e) None of the above/More than one of the above

Ans.155

 

24) In the series of numbers and alphabets A26H, C24F, G20B, the next term is

a) M13D

b) O11C

c) M12B

d) M14E

e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

 

25) The dearness-allowance of a person with basic salary Rs.7700 is increased to 132% form 125% and the tax deduction on both is increased to 22% from 20%. He got salary increased by

a) Rs.74.00

b) Rs.77.00

c) Rs.385.00

d) Rs.369.00

e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

 

26) Inspect the following figure and find the region which represents the government employee who live in own house and compulsorily graduate.

Q 26

 

a) EGHD

b) BED

c) BHG

d) HGI

e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

27) If sign +, represents multiplication, x addition; – division, ÷ difference> equal and = represents greater than, then which of the following relation is true?

a) 12 – 2 + 3 ÷ 8 x 1 > 12

b) 11 x 2 ÷ 4 – 2 + 1 = 11

c) 7 ÷ 2 x 5 – 5 + 2 = 7

d) 5 x 6 – 3 ÷ 3 + 1 > 4

e) None of the above/More than one of the above

Ans. 11 x 2 ÷ 4 – 2 + 1 = 11

 

28) How many times the digit 9 occurs in the numbers from 100 to 999.

a) 280

b) 218

c) 229

d) 228

e) None of the above/More than one of the above

Ans: 280

29) In the following pie-chart, the various expenditures of an industry are presented. Total expenditure on raw material is Rs.30 lac. If labour expenditure is increased by 5%. How much expenditure on other expenses be reduced to maintain the profit ?

Q 29

a) 5.9%

b) 12.86%

c) 6.43%

d) 6.21%

e) None of the above/More than one of the above

Ans: 6.4

30) In the bottom of a water tank, there are two drains A and B. If only A is open , it takes 30 minutes to empty a full tank and if only B is open, it takes 20 minutes. If for 10 minutes both drains are open, then B is closed, how much time it takes to empty a full tank?

a) 18 minutes

b) 15 minutes

c) 17 minutes

d) 20 minutes

e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

31) Which of the following pairs is not correctly matched ?

a) Vitamin B Oranges

b) Vitamin D – Cod-liver oil

c) Vitamin E – Wheat germ oil

d) Vitamin K – Alfalfa

e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

32) Teflon is a polymer of which of the following monomers?

a) Tetrafluoroethylene

b) Vinyl chloride

c) Chloroprene

d) Acetylene dichloride

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Tetrafluoroethylene

33) Which of the following is responsible for controlling hereditary characters of the living cells?

a) Enzyme

b) Hormone

c) RNA

d) DNA

e) None of the above/More than one of the above

Ans: DNA

34) Which of the following vitamins is known as ergocalciferol ?

a) Vitamin D

b) Vitamin D

c) Vitamin B

d) Vitamin B

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Vitamin D

35) Which of the following pairs is not correctly matched?

a) Retinol – Xerophthalmia

b) Tocopherol – Beriberi

c) Cyanocobalamin – Anaemia

d) Ergocalciferol- Rickets

e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

36) Bakelite is formed by the condensation of

a) Urea and formaldehyde

b) Phenol and formaldehyde

c) Phenol and acetaldehyde

d) Melamine and formaldehyde

e) None of the above/More than one of the above

Ans. Phenol and formaldehyde

37) Which one of the following is an antibiotic drug?

a) Quinine

b) Sulphaguanidine

c) Chloramphenicol

d) Aspirin

e) None of the above/More than one of the above

Ans:Quinine

38) Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

List-I                                                                      List-II

[Substances]                                                      [Applications]

Aspartame                                                     1. Synthetic rubber

Freon                                                             2. Anti-histamine

Neoprene                                                       3. Artificial Sweetener

Benadryl                                                        4. Refrigerant

Codes :

Ans.   a                     b             c              d

a)       1                    3              4              2

b)       2                    4              1              3

c)      3                    4              1              2

d)     3                    1              2              4

e) None of the above/More than one of the above

Ans:  c

 

39) Insulin is

a) Fat

b) Vitamin

c) Carbohydrate

d) Protein

e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

 

40) The gas used in the manufacture of Vanaspati Ghee from Vanaspati Oil is

a) Hydrogen

b) Oxygen

c) Nitrogen

d) Carbon dioxide

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Hydrogen

 

41) LPG used as domestic fuel chiefly contains

a) Methane

b) Propane

c) Ethylene

d) Butane

e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

 

42) Soap removes grease by

a) Coagulation

b) Adsorption

c) Emulsification

d) Osmosis

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Emulsification

 

43) Which of the following hormones play a role in release of milk from mammary glands?

a) Adrenaline

b) Thyroxine

c) Progesterone

d) Oxytocin

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Oxytocin

 

44) Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

List-I                                      List-II

Skin Cancer               1. Chlorofluorocarbons

Noise Pollution           2. Ultraviolet light

Global warming          3. Decibel

Ozone Hole                 4. Carbon dioxide

Codes

a                       b             c              d

a)    1                     3              4              2

b)    2                     3              4              1

c)    2                     3              1              4

d)    4                     3              2              1

e) None of the above/More than one of the above

Ans. b

 

45) In human body, Vitamin A is stored in

a) Liver

b) Skin

c) Lung

d) Kidney

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Liver

 

46) Which of the following vitamins is used as an antidote to anticoagulant poisons ?

a) Vitamin A

b) Vitamin D

c) Vitamin E

d) Vitamin K

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Vitamin K

 

47) Iodised salt contains

a) Free iodine

b) Calcium iodide

c) Magnesium iodide

d) Potassium iodide

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Potassium iodide

 

48) Which of the following is present in maximum in acid rain?

a) HCl

b) HNO3

c) H2SO4

d) H2CO3

e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

 

49) ‘God Particle’ is

a) Neutrino

b) Higgs Boson

c) Meson

d) Positron

e) None of the above/More than one of the above

Ans. Higgs Boson

 

50) Which of the following radio isotopes is used in the treatment of blood cancer [leukemia]?

a) Iodine -131

b) Sodium-24

c) Phosphorus-32

d) Cobalt-60

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Cobalt-60

51) The elected US President Donald Trump was the Presidential Nominee of the

a) Democratic Party

b) Republican Party

c) Libertarian Party

d) Green Party

e) None of the above/More than one of the above

Ans. Republican Party

 

52) The Iran-Pakistan Gas pipe line is also called as

a) Friendship pipeline

b) Future pipe line

c) Peace pipeline

d) Unity pipeline

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Peace pipeline

53) What is the India’s rank in the 2016 Sustainable Development Goal Index?

a) 110

b) 88

c) 63

d) 129

e) None of the above/More than one of the above

Ans: 110

54) The United Nations Framework Convention on Climate Change deals with

a) reduction in fossil fuel usage

b) emissions mitigation

c) reduction in Uranium production

d) Green house gases emissions mitigation

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Greenhouse gases emissions mitigation

 

55) The 2016 Nobel Prize in Literature was won by

a) Alice Munro

b) Svetlana Alexievich

c) Bob Dylan

d) Angus Deaton

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Bob Dylan

 

56) Which country has the largest reserves of oil?

a) Untied States

b) China

c) Russia

d) Venezuela

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Venezuela

 

57) Who is the new Secretary General of the United Nations?

a) Matthew Rycroft

b) Anibal Cavaco Silva

c) Antonio Guterres

d) VitalyChurkin

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Antonio Guterres

58) Which of the following countries has recently joined the Hague Code of Conduct [HCoC] , a global initiative to prevent ballistic missile proliferation?

a) Palestine

b) Israel

c) India

d) Iran

e) None of the above/More than one of the above

Ans: India

59) Which State has been declared India’s first ‘Open Defecation Free State’?

a) Bihar

b) Assam

c) Himachal Pradesh

d) Sikkim

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Sikkim

60) Which of the following is the newest member of the Eurozone?

a) Lithuania

b) Croatia

c) Bulgaria

d) Cyprus

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Lithuania

61) The head of state of the United Kingdom is

a) Queen Elizabeth I

b) Queen Elizabeth II

c) Queen Elizabeth III

d) Queen Elizabeth IV

e) None of the above/More than one of the above

Ans. Queen Elizabeth II

 

62) India’s first and Asia’s longest cycle highway has been opened in which State of India?

a) Uttar Pradesh

b) Andhra Pradesh

c) Bihar

d) Assam

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Uttar Pradesh

 

63) India’s first textile university will be set up in which of the following states ?

a) Madhya Pradesh

b) Bihar

c) Gujarat

d) Odisha

e) None of the above/More than one of the above

Ans:Gujarat

 

64) What is the fiscal deficit target of India for the financial year 2016-17?

a) 3.9% of GDP

b) 3.5% of GDP

c) 4.9% of GDP

d) 4.5% of GDP

e) None of the above/More than one of the above

Ans. 3.5% of GDP

 

65) The 2016 joint military exercise “Maitree” has been conducted between India and which of the following countries?

a) Indonesia

b) Thailand

c) Malaysia

d) Maldives

e) None of the above/More than one of the above

Ans.  b

 

66) The nation-wise breast-feeding programme “MAA” has been launched by which Union Ministry?

a) Ministry of Tribal Affairs

b) Ministry of Health and Family Welfare

c) Ministry of Women and Child Development

d) Ministry of AYUSH

e) None of the above/More than one of the above

Ans. b

67) Which of the following is a bond through which Indian entities can raise money from foreign markets in rupees, and not in foreign currency?

a) Corporate Bonds

b) Masala Bonds

c) Municipal Bonds

d) Zero-coupon Bonds

e) None of the above/More than one of the above

Ans. Masala Bonds

68) Which train safety system has recently been launched by the Indian Railways to avoid train accidents?

a) Tri-Safety

b) Tri-Netra

c) Tri-Network

d) Tri-Veil

e) None of the above/More than one of the above

Ans. Tri-Netra

69) Which committee has been constituted by the Government of India to boost cashless transaction?

a) Nachiket More Committee

b) Shanta Kumar Committee

c) H.R.Khan Committee

d) Neeraj Kumar Gupta Committee

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Neeraj Kumar Gupta Committee

70) Which country has won the 2016 Davis Cup Tennis Tournament?

a) Argentina

b) Switzerland

c) Serbia

d) Croatia

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Argentina

71) India’s first Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) laboratory will be setup in which State ?

a) Uttar Pradesh

b) Maharashtra

c) Andhra Pradesh

d) Bihar

e) None of the above/More than one of the above

Ans. Maharashtra

 

72) In Rio Olympics 2016 which country finished at the top of the table with gold medals ?

a) United States

b) China

c) Great Britain

d) Russia

e) None of the above/More than one of the above

Ans: United States

 

73) The FIFA World Cup 2022 will be held in

a) Argentina

b) Germany

c) Qatar

d) Russia

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Qatar

 

74) As per Census 2011, what is the rank of Bihar State in terms of population in the country?

a) I

b) II

c) III

d) IV

e) None of the above/More than one of the above

Ans: III

 

75) Which country has won the 2016 Kabaddi World Cup?

a) Srilanka

b) Iran

c) India

d) China

e) None of the above/More than one of the above

Ans: India

 

76) Which country’s women Badminton team has won the 2016 Uber Cup Tournament?

a) Thailand

b) India

c) South Korea

d) China

e) None of the above/More than one of the above

Ans: China

 

77) Who has been conferred with the 2015 Jnanpith Award ?

a) Pannalal Patel

b) Umashankar Joshi

c) RaghuveerChaudhari

d) Rama Jain

e) None of the above/More than one of the above

Ans: RaghuveerChaudhari

 

78) The book ‘Six Machine : I Don’t Like Cricket …. I Love It “ is the autobiography of which cricketer?

a) Yuvraj Singh

b) Chris Gayle

c) VirendraSehwag

d) AB de Villiers

e) None of the above/More than one of the above

Ans. Chris Gayle

79) Who is the first Indian to win two Paralympic Gold Medals?

a) DevendraJhajharia

b) Deepa Malik

c) MariyappanThangavelu

d) Varun Singh Bhati

e) None of the above/More than one of the above

Ans: DevendraJhajharia

 

80) What was the theme of the 2016 Rio Olympics?

a) Peace for inner soul

b) World peace and Environment

c) Nothing can be achieved without peace

d) Live sports , live freedom

e) None of the above/More than one of the above

Ans. World peace and Environment

 

81) Which among the following Harappan site terracotta of ‘plough’ was found?

a) Dholavira

b) Banawali

c) Kalibangan

d) Lothal

e) None of the above/More than one of the above

Ans. Banawali

 

82) Kalinga’s King Kharvel was associated with :

a) Mahameghvahana dynasty

b) Chedi dynasty

c) Satvahana dynasty

d) Rath-Bhojak dynasty

e) None of the above/More than one of the above

Ans. Chedi dynasty

 

83) Chinese traveller ‘Sungyun’ was came to India in :

a) 515 A.D to 520 AD

b) 525 AD to 529AD

c) 545AD to 552 AD

d) 592 AD to 597AD

e) None of the above/More than one of the above

Ans: 515 A.D to 520 AD

 

84) Which type of land was called ‘Aprahat’?

a) Without cultivated forest land

b) Irrigated land

c) Dense forest land

d) Cultivated land

e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

 

85) Which among the following state ‘Odantipur’ Education Centre was situated?

a) Bengal

b) Bihar

c) Gujarat

d) TamilNadu

e) None of the above/More than one of the above

Ans. Bihar

 

86) ‘Diwan-E-Arj’ department was associated with :

a) Royal Correspondence

b) Foreign

c) defence

d) finance

e) None of the above/More than one of the above

Ans:  defence

 

87) Who was the founder of Bahamani Kingdom?

a) Alauddin Hasan

b) Feroz Shah

c) Mahmud Gaonwa

d) Asaf Khan

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Alauddin Hasan

 

88) Which among the following King’s reign Persian traveller ‘Abdurrajjak’ came to India?

a) Dev Rai I

b) Krishna Dev Rai I

c) Dev Rai II

d) Krishna Rai II

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Dev Rai II

 

89) ‘Jaswant and Dasawan’ famous painters were courtier of Mughal emperor:

a) Akbar

b) Jehangir

c) Shahjahan

d) Aurangzeb

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Akbar

 

90) AkhilBhartiyaKisan Congress was founded in :

a) 1936 AD

b) 1939 AD

c) 1942 AD

d) 1945 AD

e) None of the above/More than one of the above

Ans: 1936 AD

 

91) Which among the following year ‘Santhal revolt’ was occurred?

a) 1831 – 32 AD

b) 1844 – 46 AD

c) 1851 – 52 AD

d) 1855 – 56 AD

e) None of the above/More than one of the above

Ans: 1855 – 56 AD

92) Which among the following year SurendraNathBannerjee was eliminated from Indian Civil Services?

a) 1874 AD

b) 1877 AD

c) 1885 AD

d) 1892 AD

e) None of the above/More than one of the above

Ans: 1874 AD

 

93) Who is known as father of Dyarchy?

a) Lord Clive

b) Hector Munaro

c) Lord Macaulay

d) Sir LeonilCartis

e) None of the above/More than one of the above

Ans:Sir LeonilCartis

 

94) Which among the following viceroy period the title of ‘Rai Bahadur’ and ‘Khan Bahadur’ were began to conferred to Indian?

a) Lord Ripon

b) Lord Lytton

c) Lord Meyo

d) Lord Dufferin

e) None of the above/More than one of the above

Ans.  Lord Lytton

 

95) Who was the founder of Karnata dynasty?

a) Nanyadev

b) Narsimhadev

c) Vijaydev

d) Haridev

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Nanyadev

 

96) Who was the first Muslim Conqueror of Bihar?

a) Malik Ibrahim

b) Iltumish

c) BakhtiyarKhalji

d) Ali MardanKhalji

e) None of the above/More than one of the above

Ans: BakhtiyarKhalji

 

97) Who was the last King of Karnata dynasty?

a) Harisimha

b) Ramsimha

c) Matisimha

d) Shyamsimha

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Harisimha

 

98) The author of ‘RajanitiRatnakara’ is

a) Chandesvara

b) Vidyapati

c) Jyotiresvara

d) Haribrahmadeva

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Chandesvara

 

99) The author of ‘Udwant Prakash’ is

a) MauliKavi

b) Bodhraj

c) Paramala

d) Vidyapati

e) None of the above/More than one of the above

Ans: MauliKavi

 

100) NalandaVihar was destroyed by :

a) BakhtiyarKhalji

b) QutubddinAibak

c) Muhammad Bin Tughlaq

d) AlauddinKhalji

e) None of the above/More than one of the above

Ans: BakhtiyarKhalji

 

101) The Great Victorian Desert is located at

(a) Australia

(b) India

(c) Egypt

(d) North Africa

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Australia

 

102) Which of the following activities is performed at Coolgardi?

(a) Coal mining

(b) Copper mining

(c) Gold mining

(d) Forestry

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Gold mining

 

103) What is Particulate matter ?

(a) Solid residue

(b) Air pollutant

(c) Water pollutant

(d) Soil pollutant

(e) None of the above/More than one of the above

Ans. Air pollutant

 

104) What is the name of mid latitude grass land in South America?

(a) Prairie

(b) Pampas

(c) Veld

(d) Steppes

(e) None of the above/More than one of the above

Ans. Pampas

 

105) Match the following places with industries and select the correct answer using the code given below :

       Place                                Industry

a.)Bengaluru                        1. Iron and Steel

b.) Korba                             2. Copper

c). Jamhedpur                    3. Aircraft

d). Malajkhand                  4. Aluminium

Codes :

a          b          c          d

(a)        1          2          3          4

(b)        2          1          4          3

(c)        4          3          2          1

(d)       3          4          1          2

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: d

 

106) Which of the following seas has the highest average salinity?

(a) Black Sea

(b) Yellow Sea

(c) Mediterranean Sea

(d) Dead Sea

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Dead Sea

 

107) The Dravadian races are mainly confined at which of the following parts of India?

(a) South India

(b) North-Western India

(c) North-Eastern India

(d) North India

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: South India

 

108) At which of the following hills the Eastern Ghats join the Western Ghats?

(a) Palani Hills

(b) Anaimudi Hills

(c) Nilgiri Hills

(d) Shervoroy Hills

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Nilgiri Hills

 

109) At which of the following places the Copper Industry is located?

(a) Tarapur

(b) Titagarh

(c) Ranchi

(d) Khetri

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Khetr

 

110) What is the Golden Quadrilateral ?

(a) Rail lines joining metros

(b) Major Air Routes

(c) National Highway Project

(d) Gold Trade Routes

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: National Highway Project

 

111) Which of the following Iron ores is mined at Bailadila?

(a) Haematite

(b) Siderite

(c) Limonite

(d) Magnetite

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Haematite

 

112) The only state which produces saffron in India is

(a) Himachal Pradesh

(b) Assam

(c) Jammu &Kashmir

(d) Meghalaya

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Jammu &Kashmir

 

113) At which of the following towns the Alaknanda and the Bhagirathi combines to form River Ganga?

(a) Haridwar

(b) Rishikesh

(c) Rudraprayag

(d) Devprayag

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Devprayag

 

114) Which of the landforms occupy the North-Western parts of Bihar State?

(a) Someshwar Hilly Range

(b) Kaimur Plateau

(c) Nawada Hilly Region

(d) Rajgir Hilly Region

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Someshwar Hilly Range

 

115) River Tel is a tributary of which of the following rivers ?

(a) Bagmati

(b) Ghaghara

(c) Gandak

(d) Kamla

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

 

116) Which of the following canal systems irrigate areas of Bihar?

(a) Upper Ganga Canal

(b) Triveni Canal

(c) Sharda Canal

(d) Eastern Yamuna Canal

(e) None of the above/More than one of the above

Ans. Triveni Canal

 

117) Which of the following is a silk textile producing centre in Bihar?

(a) Motipur

(b) Bajari

(c) Bhagalpur

(d) Dalmianagar

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Bhagalpur

118) At which of the following places Bharat Wagon and Engineering Co.Ltd. is situated?

(a) Madhepura

(b) Jamalpur

(c) Harnat

(d) Mokama

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Mokama

 

119) Which of the following National Highways connect Chhapara and Gopalganj?

(a) National Highway No.77

(b) National Highway No.84

(c) National Highway No.85

(d) National Highway No.80

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: National Highway No.85

 

120) Which of the following districts record highest growth of population during 2001-11?

(a) Kishanganj

(b) Araria

(c) Madhepura

(d) Khagdia

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Madhepura

 

121) which of the following is/are listed among the Directive Principles in Part-IV of the Constitution of India?

  1. Equal Pay for Equal Work
  2. Uniform Civil Code
  • Small family norm
  1. Education through mother tongue at primary level

(a) I, II and III

(b) I and II

(c) II and III

(d) I, II and IV

(e) None of the above/More than one of the above

 

122) Vote on Account is meant for

(a) Vote on the report of CAG

(b) To meet unforeseen expenditure

(c) Appropriating funds pending passing of budget

(d) Budget

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Appropriating funds pending passing of budget

 

123) Constitution Day of India is celebrated on

(a) 26 October

(b) 26 November

(c) 26 January

(d) 15 August

(e) None of the above/More than one of the above

Ans. 26 November

 

124) Which officer of the Government of India has the right to take part in the proceedings of Parliament of India even though he is not a member?

(a) Vice-President

(b) Attorney General of India

(c) Comptroller and Auditor General

(d) Election Commissioner

(e) None of the above/More than one of the above

Ans. Attorney General of India

 

125)  The Supreme Court has held that hoisting the National Flag a top the private buildings is a fundamental right of every citizen under :

(a)  Article 14 of the Constitution

(b) Article 19 (1) (a) of the Constitution

(c)  Article 21 of the Constitution

(d)  Article 25 of the Constitution

(e) None of the above/More than one of the above

Ans. Article 19 (1) (a) of the Constitution

 

126) Choose the fundamental rights available to Indian Citizen but not to aliens :

  1. Freedom of Speech and Expression
  2. Equality Before the Law
  • right of Minorities
  1. Protection of Life and Liberty

(a)   I and III

(b)  I and IV

(c)  II and IV

(d)  II and III

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: I and III

 

127) A Panchayat Samiti at the block level in India is only a/an

(a)  Advisory Body

(b)  Consultative Committee

(c)  Co-ordinating and Supervisory Authority

(d) Administrative Authority

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Co-ordinating and Supervisory Authority

 

128) A seat of M.P. can be declared vacant if he absents himself from the house for a continuous period of

(a)  Six months

(b) Two months

(c) Three months

(d) One year

(e) None of the above/More than one of the above

Ans. Two months

 

129) Match the following:

I. Union List        a. 97 entries

II. State list         b. 47 entries

III. Concurrent list   c. 66 entries

Codes :

I          II         III

(a)        a          b          c

(b)        a          c          b

(c)        c          a          b

(d)       c          b          a

(e) None of the above/More than one of the above

Ans. b

 

130) Creation of a new state requires a majority for Constitutional Amendment.

(a)  Simple

(b)  Two-third

(c)  Three-fourth

(d)  Two-third plus ratification by half of all states

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Simple

 

131) The expression ‘Socialist’ was introduced in the Preamble of Indian Constitution by which amendment ?

(a)  42 Amendment

(b)  44 Amendment

(c)  46 Amendment

(d) 74 Amendment

(e) None of the above/More than one of the above

Ans:42 Amendment

 

132) President of India exercises his powers

(a)  either directly or through officers subordinate to him

(b)  through Ministers

(c)  through Prime Minister

(d)  through Cabinet

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

 

133) The ‘Ease of Doing Business Index’ is prepared and published by

(a)  World Trade Organisation

(b)  World Bank Group

(c)  United Nations

(d)  European Nations

(e) None of the above/More than one of the above

Ans. World Bank Group

 

134) Which one of the following measures is not likely to aid in improving India’s Balance of Payment position ?

(a)  Promotion of Import Substitution Policy

(b)  Devaluation of rupee

(c)  Imposition of higher tariff on imports

(d)  Levying of higher duties on exports

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Levying of higher duties on exports

 

135) Service tax was introduced in India on the recommendation of :

(a)  Kelkar Committee

(b)  Raja J. Challiah Committee

(c)  Manmohan Singh Committee

(d)  Yashwant Sinha Committee

(e) None of the above/More than one of the above

Ans. Raja J. Challiah Committee

 

136) As per Census 2011, which state has the lowest sex-ratio ?

(a)  Punjab

(b)  Haryana

(c)  Uttar Pradesh

(d)  Bihar

(e) None of the above/More than one of the above

Ans. Haryana

 

137)  The economist who for the first time scientifically determined National Income in India:

(a)  D.R. Gadgil

(b)  V.K.R.V. Rao

(c)  Manmohan Singh

(d)  Y.V.Alagh

(e) None of the above/More than one of the above

Ans. V.K.R.V. Rao

 

138) The percentage of decadal growth of population during 2001-2011 as per Census 2011 is :

(a)  21.54

(b)  17.64

(c)  15.89

(d)  19.21

(e) None of the above/More than one of the above

Ans. 17.64

 

139) Which of the following is not a cash crop ?

(a)  Jute

(b)  Groundnut

(c)  Jowar

(d)  Sugarcane

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Jowar

 

140) First Five Year Plan of India was based on the

(a)  HarrodDomar Model

(b)  Mahalanobis Model

(c)  DadabhaiNaroji Model

(d)  J.L. Nehru Model

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: HarrodDomar Model

 

141) Black revolution is related to the

(a)  Fish Production

(b)  Coal production

(c)  Crude oil production

(d)  Mustard production

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Crude oil production

 

142) Which Indian state has the largest number of Cotton Textiles Mills ?

(a)  Madhya Pradesh

(b)  Maharashtra

(c)  Gujarat

(d)  West-Bengal

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

 

143)  Which district in Bihar is poorest according to per capita income criteria ?

(a)  Begusarai

(b)  Madhepura

(c)  Supaul

(d)  Sheohar

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Sheohar

 

144) Which of the following Tax is levied by Union and collected and appropriated by States ?

(a)  Stamp duties

(b)  Passenger & Goods Tax

(c)  Estate Duty

(d)  Taxes on Newspapers

(e) None of the above/More than one of the above

Ans:Stamp duties

 

145)  Bank rate means

(a)  Interest rate charged by moneylenders

(b)  Interest rate charged by Scheduled Banks

(c)  Rate of profit of banking institution

(d)  Official rate of interest charged by Central Bank

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Official rate of interest charged by Central Bank

 

146) In Bihar, which sector recorded highest growth during 2005-06 to 2014-15 ?

(a) Agriculture

(b)  Banking

(c)  Registered Manufacturing

(d)  Transport

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Registered Manufacturing

 

147) ‘SUPUR’ project in Bihar relates to :

(a)  Health

(b)  Poverty

(c)  Banking

(d)  Municipal Finances

(e) None  of the above/More than one of the above

Ans: e

 

148) Total length of National Highways in Bihar is :

(a)  3410 kms

(b)  3587 kms

(c)  4595 kms

(d)  4707 kms

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: 4595 kms

 

149) Per capita energy consumption in the state of Bihar is :

(a)  20 kWh

(b)  187 kWh

(c)  161 kWh

(d)  145 kWh

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

 

150)  ‘JEEVIKA’ is an initiative of Bihar Govt for :

(a)  Employment Generation

(b)  Financial Inclusion

(c)  Poverty Attenuation

(d)  Public Distribution

(e) None of the above/More than one of the above

Ans: Poverty Attenuation

These were total 150 MCQ of  based mostly on Bihar state knowledge asked in Bihar prelims Question Paper held on 12th FEB 2017.

**We have tried to compile the best answer, however, if you find any Bihar Prelims Questions answer in incorrect , please feel free to comment we will be more than happy to modify the same.**

We hope that the above given questions with solutions will help candidates in a better way. Let us know move to the ending section of this article i.e BPSC Expected Cut Off 2016-2017.

 

BPSC Expected Cut Off 2016-2017

Candidates who have appeared for the BPSC (60th-62nd) exam must be early waiting for our formulated cut off. To cater all the candidates needs today we are going to share with you all the expected cut off for the year 2016-17.

 Category BPSC Expected Cut Off for Prelims (60th-62nd)
 General  106 ± 3
 OBC  99 ± 3
 SC  89 ± 3
 ST  86 ± 3

Bihar PSC Pre Answer Key 2017 and Bihar PSC Prelims Cut Off has been prepared by the team online tyari in collaboration with its partner Institutes. The Bihar PSC Prelims Exam 2017 was conducted on 12th February 2017 in 35 Districts at 320 examination centers across the Bihar.

So, here we conclude our article on Bihar Prelims Questions Asked (Solved), BPSC Expected Cut Off (60th-62nd). Stay Connected for more info regarding BPSC (60th-62nd) recruitment. We will definitely keep you posted on further information. Also, To excel in State Exams, download the Best State Exam Preparation App for free.

Best Government Exam Preparation App OnlineTyari

4 COMMENTS

  1. Ans. of Q. No147 – – SPUR stands for Support Programme for Urban Reforms in Bihar. It is a programme to build the ability of Bihar’s urban development . . . . . . and to attract private investment, . . . Ans – D i.e. Municipal Finance.

Leave a Reply